Nederlanders vinden het fijn om regelmatig op vakantie of weekendjes weg te gaan. Hoewel dat de afgelopen maanden lastig is geweest, lijkt het erop dat velen deze zomer toch willen proberen om op vakantie te gaan. Het is belangrijk om jouw huis dan goed achter te laten en bijvoorbeeld apparaten uit te doen. Ook aan de koelkast moet gedacht worden. In deze blog lees je meer over de vakantiemodus van koelkasten. 

De vakantiemodus

Ben je voor een langere tijd weg van huis? Dan is het natuurlijk zonde dat de koelkast gewoon volop staat te loeien. Verschillende merken, zoals Samsung tv’s, hebben daarvoor een handige functie bedacht: de vakantiemodus. Wanneer je deze aanzet, gaat het koelgedeelte van jouw koelkast helemaal uit. Het vriesgedeelte blijft wel ingeschakeld en blijft het eten dus koelen op de ingestelde temperatuur. Het is natuurlijk wel belangrijk om het koelgedeelte helemaal leeg en schoon te maken. Bederfelijk voedsel eet je zoveel mogelijk, geef je weg of gooi je in de prullenbak als je er echt niks meer mee kan. Ander eten kan je in de vriezer bewaren. Maak niet de fout om de koelkastdeur open te laten staan of om te denken dat de koelkast licht zal blijven koelen. Dat voorkomt vervelende verrassingen bij terugkomst. De koelkasten in het hogere segment zijn het vaakst voorzien van deze vakantiemodus. Dat zijn Amerikaanse koelkasten en koel-vriescombinaties.

De stekker eruit

Wanneer jouw koelkast niet is voorzien van een vakantiemodus, kan je ervoor kiezen om de koelkast helemaal uit te zetten. Haal de koelgedeelte en, wanneer deze er is, het vriesgedeelte leeg en maak het goed schoon. Het is belangrijk om het overtollige ijs eruit te halen. Dit zal namelijk gaan smelten. Droog als laatste het geheel met een handdoek, om te voorkomen dat schimmel zich zal vormen. Bij deze manier kan je wel de deur van de koelkast open laten staan.

Het leegeten van de twee gedeeltes vergt wat planning. Het is namelijk natuurlijk het beste om zo min mogelijk weg te gooien. Maak de laatste dagen voor vertrek geïmproviseerd gerechtjes met de groentes die je nog hebt en het vlees dat je had ingevroren. Geef overgebleven eten, zoals eieren of boter, aan de buren of andere thuisblijvers.

Energiebesparing

Nu heb je gelezen wat je kan doen om de koelkast tijdens je vakantie niet volop te laten loeien. Maar waarom is dat eigenlijk verstandig? Dat is simpel: je verbruikt niet onnodig energie. Door de koelkast in de vakantiemodus te zetten, zal hij geen energie meer gebruiken om het koelgedeelte te koelen. Wanneer je de stekker uit het stopcontact haalt, zal er al helemaal geen energie meer gebruikt worden. 

Minder energieverbruik is goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Al helemaal op vakantie is het fijn om te weten dat je niet onnodig geld uitgeeft. Ga je maar een paar dagen weg? Dan heeft het op de energiekosten weinig effect, maar bij een vakantie van twee weken bespaar je al meer dan een euro. Bij een langere reis van bijvoorbeeld drie maanden tikt dat dus wel aan. 

Author

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *