Een essentieel onderdeel van jouw boot: de bootschroef. Zonder bootschroef heb je geen aandrijving om vooruit te komen. Maar welke bootschroef moet je nu hebben en wat zijn de verschillen? Om jou te helpen te kiezen uit de verschillende soorten bootschroeven, hebben wij  ze voor je hieronder uiteen gezet.

Soorten bootschroeven

Er zijn dus meerdere soorten bootschroeven en er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen. Over het algemeen is de aluminium bootschroef het meeste in gebruik. Heeft jouw boot een vermogen dat groter is dan 40 pk, dan raden wij aan om een schroef te plaatsen van RVS. Hierdoor wordt de snelheid en het brandstofverbruik geoptimaliseerd. Houdt er wel rekening mee dat RVS bootschroeven duur zijn in de aanschaf. Aluminium volstaat ook, maar een RVS schroef haalt het maximale uit het vermogen van je boot. Voor boten met een klein vermogen van 2 of 2,5 pk is een kunststof schroef een prima keuzen. Kijk voor uw nieuwe bootschroef bij buitenboordmotor-onderdelen.nl, specialist op het gebied van onderdelen voor boten.

Een bootschroef bestaat uit een naaf met meerdere bladen eraan. Dit kunnen er twee zijn, maar ook drie of vier. Het maximaal aantal bladen is zeven. Bij rotatie ontstaat er een drukverschil en gaat de boot vooruit. Er zijn verstelbare schroeven en vaste (niet-verstelbare) schroeven. Bij verstelbare schroeven is het mogelijk om de stand van de bladen ten opzichte van de naaf te veranderen. Per 2 inch van een bootschroef verandert de toeren per minuut met 400 toeren. Het is aan te raden om altijd een reserve schroef mee te nemen wanneer je gaat varen. Voor het geval de huidige bootschroef kapot gaat, is het altijd mogelijk om deze te vervangen en kun je verder varen. Wanneer een schroef kapot is, vaar dan niet door. Dit kan flinke schade veroorzaken aan de boot.

Author

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *