Of je nu af en toe een glaasje wijn wilt drinken of wat leftovers hebt van een gezellige avond met vrienden, het gebeurt vaak genoeg dat je een open fles wijn overhoudt. Zet je het in je koelkast of wijn kast? Wat kun je ermee doen? Wanneer je een open fles niet op de juiste manier bewaart, gaat de conditie ervan snel achteruit. In dit artikel lees je daarom een aantal handige tips en tricks om zo lang mogelijk van een fles wijn te genieten.

  • Bewaar de fles in de koelkast

Zowel rode als witte wijn bewaar je na openen het beste in de koelkast. Wanneer de wijn in blootstelling komt met lucht, vindt er direct oxidatie plaats. Dit proces zorgt ervoor dat de smaak verloren gaat en de conditie van de wijn verslechtert. Vergeet daarnaast niet de kurk weer terug in de fles te stoppen, zodat de smaak zo goed mogelijk bewaard blijft.

  • Gebruik een vacuüm wijnstop

Zoals eerder benoemd: hoe meer zuurstof, hoe meer afname van smaak en kwaliteit. Er zijn daarom verschillende vacuümpompen op de markt, die de lucht uit een fles wijn trekken. Plaats voordat je de geopende fles in de koelkast zet, een vacuüm stop op de fles. Zet vervolgens de pomp erop en verwijder hiermee zoveel mogelijk zuurstof, zodat de fles wordt gevacumeerd. Aangezien de meeste pompen ervoor zorgen dat een fles voor ongeveer driekwart wordt gevacumeerd, blijft er nog genoeg zuurstof over om de aroma van de wijn te behouden. Wees echter wel voorzichtig met het neerleggen van de fles om lekken te voorkomen.

  • Bewaar de wijn in een kleinere fles

Aangezien zuurstof de grootste vijand is van een open fles wijn, is het aan te raden om de overgebleven wijn over te schenken in een kleinere fles. Hoe kleiner het oppervlak, hoe minder ruimte voor lucht en hoe beter de kwaliteit van de wijn behouden blijft. 

  • Bewaar de fles op een donkere plek

Naast zuurstof zijn licht en temperatuur belangrijke factoren voor het behouden van de smaak. Vermijd daarom zonlicht en zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 21 graden komt. Zit je met een wijntje in de zon? Zet de open fles dan altijd na het schenken weer terug in de koelkast en voorkom hiermee dat de conditie snel achteruit gaat. 

  • Bewaar de wijn in een wijnkast

Om er zeker van te zijn dat de wijn altijd op juiste temperatuur is, kun je het beste een speciale wijnklimaatkast kopen. Met een wijnkast is het mogelijk om de temperatuur precies naar wens in te stellen. Dankzij de perfecte luchtvochtigheid, geniet je zo lang mogelijk van zowel dichte als geopende flessen wijn.

  • Wees je ervan bewust welke soort wijn je hebt

De ene wijn is gevoeliger dan de andere. Let er daarom op welk type wijn je hebt gekocht en wees bij bepaalde type wijnen extra voorzichtig. Denk hierbij aan biologische wijnen, oude wijnen, maar ook lichtgekleurde wijnen hebben extra veel last van hoge temperaturen en lichte ruimtes. 

 

Author

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *