De meeste mensen die gaan wintersporten, reizen naar de sneeuw met hun auto. Zo bepaal je zelf wanneer en hoe laat je weggaat. Daarnaast kun je lekker veel meenemen. Ook het verplaatsen binnen het wintersportgebied is met een auto makkelijker. Ga je binnenkort op wintersport of ga je de sneeuw in met je auto? Met deze tips weet je zeker dat jouw auto sneeuw proof is.

Check je winterbanden

Als je de sneeuw in gaat, is het belangrijk dat je winterbanden hebt. In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Controleer dus vooraf even of je winterbanden nodig hebt in het land waar jij heen gaat. Daarnaast zorgen winterbanden voor extra veiligheid in de auto. Ze geven meer grip bij winterse omstandigheden dan een gewone band. Vooral als er sneeuw ligt, profiteer je van winterbanden. Het rubber van winterbanden blijft bij lagere temperaturen soepel, hierdoor is er beter contact met de weg. Heb je nog winterbanden? Vergeet dan niet om te controleren of er nog voldoende profiel op de banden zit.

Neem sneeuwkettingen mee

Zodra je te maken krijgt met hevige sneeuwval of ijzel onderweg zijn sneeuwkettingen essentieel. Het wordt daarom ook aangeraden om een set sneeuwkettingen mee te nemen. Berg deze niet helemaal onderin bij je bagage op, want je weet nooit wanneer je ze nodig hebt. Het is vervelend als je de hele auto moet uitpakken omdat je de sneeuwkettingen nodig hebt. Zorg vooraf dat je weet hoe je de sneeuwkettingen om de banden legt, zo weet je goed hoe het werkt. 

Controleer of je een vignet nodig hebt

In een aantal wintersportlanden is een vignet verplicht. Met een vignet betaal je in principe om gebruik te maken van het verkeersnetwerk in een land. In Nederland maken we gebruik van wegenbelasting, sommige andere landen werken met tolheffing of een vignet. In Oostenrijk is zo’n vignet bijvoorbeeld verplicht. Een vignet kun je al kopen voor vertrek. Zo voorkom je dat je bij de grens onnodig lang moet wachten.

Pech onderweg? Check vooraf je verzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bekijk vooraf je autoverzekering om te zien of je goed genoeg verzekerd bent. Wil je voor je wintersport nog een nieuwe verzekering afsluiten? Dan is het berekenen van je autoverzekering erg belangrijk. Voorkom dat je je verzekering niet goed hebt afgesloten en dat je voor verrassingen komt te staan.

Liggen alle belangrijke spullen in de auto?

In sommige landen zijn producten zoals de gevarendriehoek en de veiligheidsvestjes verplicht. Bekijk daarom vooraf of het verplicht is in het land waar jij gaat wintersporten. Én controleer of je het in je auto hebt liggen. In landen met veel sneeuw, gladheid en ijs kunnen een ruitenkrabber, een bezempje en ruitensproeiervloeistof met antivries niet ontbreken. Er wordt veel en vaak zout gestrooid, waardoor niet alleen je auto, maar ook je ruiten snel vies worden. Ruitensproeiervloeistof is essentieel om goed zicht te houden. Neem daarom een beetje extra mee, die ook voorzien is van antivries. Ook een ruitenkrabber en een bezempje zijn ontzettend handig om in de auto te leggen. Zo verwijder je makkelijk sneeuw en ijs van je auto.

Klaar om te gaan!

Vergeet het ook niet om iets lekkers mee te nemen voor onderweg, zoals lekkere koekjes of een snoepje voor tussendoor. Met een thermosfles geniet je na een aantal uren reizen ook nog van warme koffie of thee. Heb je alle spullen gepakt en de laatste checks gedaan? Dan is het tijd om te gaan! We wensen je een veilige reis en een prachtige wintersportvakantie toe!

Author

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *