Ga je op reis naar een ander land, dan is de kans groot dat je hiervoor enkele reisvaccinaties nodig hebt. In veel andere landen komen ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Dat komt bijvoorbeeld door een ander klimaat of een andere staat van hygiëne en gezondheidszorg.

Door je tijdig te laten vaccineren voor deze ziektes, loop je niet het risico dat je vakantie in het water valt door een vervelende ziekte.

De juiste reisvaccinaties

Het verschilt per land welke reisvaccinaties worden aanbevolen of zelfs verplicht zijn. Voor vrijwel geen enkele inenting geldt een verplichting, maar in veel gevallen is het wel verstandig om de juiste vaccinaties te halen.

Een uitzondering geldt voor gele koorts, een ziekte die door muggen in Zuid-Amerika wordt overgedragen. Ben je in de zeven dagen voorafgaande aan een reis naar een ander land in een land geweest waar gele koorts heerst, dan moet je hiervoor meestal een verplichte inenting hebben.

De andere vaccinaties zijn niet verplicht, maar wel verstandig. Veel aanbevolen vaccinaties zijn onder meer DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Deze twee vaccinaties gelden voor vrijwel alle landen met een warm klimaat.

Vaccinaties bij een langer verblijf

Sommige vaccinaties worden pas bij een langer verblijf aanbevolen. Meestal wordt de grens hierbij gesteld op een verblijf langer dan drie maanden. Vaccinaties die vaak in deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld Japanse encefalitis in Zuidoost-Azië en rabiës in een groot aantal andere landen.

Deze vaccinaties worden bij een langer verblijf aanbevolen, omdat ze zeldzamer zijn. Verblijf je lang in een ander land, dan neemt de kans toe dat je een keer in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken.

Soms worden de vaccinaties echter ook al bij een korter verblijf aanbevolen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Japanse encefalitis wanneer je veel in de buurt van vee verblijft. Hier komt de ziekte vaker voor dan in stedelijke gebieden.

Je kunt je laten vaccineren bij diverse instanties. Zo zijn er in de meeste grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, maar ook Breda of Eindhoven, vaccinatieklinieken waar je alle benodigde informatie en vaccinaties kunt ophalen.

Houd er rekening mee dat je soms ook malariamedicatie nodig hebt voor een land. Hiervoor bestaat helaas nog geen vaccin.

Author

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *