In Denemarken leven de gelukkigste mensen ter wereld, en dat is niets voor niets. Met een oppervlakte van ruim 43000 km2 is het Scandinavische land net iets groter dan Nederland. Met zo’n 5.7 miljoen inwoners, die voornamelijk in stedelijke gebieden leven biedt Denemarken zowel een bruisend stadsleven als een adembenemende natuur. Denemarken is een land dat je gezien moet hebben. Wij vertellen 3 redenen waarom.

Kopenhagen

Met een uurtje vliegen vanaf Amsterdam ben je al in Kopenhagen. Dit maakt het een perfecte bestemming voor een weekendje weg. Kopenhagen heeft een gezellig centrum waar je heerlijk kan eten, nog beter kan shoppen en waar je overspoeld wordt door knappe mensen. Het centrum is niet heel groot dus de beste manier om de Deense hoofdstad te verkennen is te voet of met de fiets. Maakt een heerlijk fietstochtje langs het gekleurde Nyhavn of breng een bezoekje aan de kleine zeemeermin in Østerbro

Naast de prachtige Scandinavische interieurwinkels staat Kopenhagen ook bekend om haar historische gebouwen en botanische tuinen. De Tivoli Tuinen, een magische tuin/pretpark mag je bij een stedentripje zeker niet overslaan!

Roadtrippen naar het eiland Møn

Hoeveel Kopenhagen ook te bieden heeft, bied Denemarken ook een waanzinnig landschap. Het huren van de auto is de ideale manier om Denemarken te ontdekken. Hierdoor heb je een enorm gevoel van vrijheid en kan je uren rijden zonder veel mensen tegen te komen. Vanaf de hoofdstad rijd je in zuidelijke richting naar het eiland Møn. Hier vind je machtigste krijtrotsen van Denemarken, namelijk de Møns Klint. De krijtrotsen strekken zich uit boven de felblauwe gekleurde zee. Op dit eiland zijn een aantal zeer bijzondere bezienswaardigheden en schitterende uitkijkpunten waar het hoogste punt zich bevindt op 143 meter. Voor de echte avonturiers zijn er verschillende plekken waar je langs de steile rotsen een tocht naar beneden kan maken en over de witte zandstranden kan wandelen.

 Roadtrippen naar de streek Jutland

Jutland is een schiereiland van het Europese vaste land. De helft behoort tot Duitsland en de andere helft behoort tot Denemarken.  Het centrale gedeelte wordt gekenmerkt door heuvels, meren, bossen en rivieren. Hier bevinden zich een aantal nationale parken. Door de ongerepte natuur leven hier duizenden soorten (water)vogels. In Noord-Jutland bevindt zich Limjord. Dit gebied is een verademing voor bezoekers. Het is een ideale plek om even tot rust te komen door de uitgestrekte gebieden, frisse lucht en mooie witte zandstranden. Daarnaast zijn er diverse plaatsen waar je aan watersport kan doen, zoals duiken, windsurfen en waterskiën. In Oost-Jutland zijn de stranden wat meer kindvriendelijk doordat de zee wat minder diep is, dus ideaal voor het hele gezin! Langs de kust zijn veel oude vissersdorpjes en bruisende havens te vinden. Zuid-Jutland kenmerkt zich door haar gevarieerde natuur wat grotendeels beschermd natuurgebied is. Je vindt hier ook de beste wandelroutes. Een echte aanrader is het Gendarmenpad! Naast Limjord is ook West-Jutland met een kust van 400 km een perfecte pek voor watersport liefhebbers. Als je liever wat minder actief bezig bent kan je s ’avonds ook genieten van een prachtige zonsondergang. In dit gebied bevindt zich ook veel musea over de historie van dit gebied, zoals de tijd van de Vinkingen.

Op zoek naar meer reizen door het mooie Scandinavië? Lees dan hier hoe je het prachtige IJsland kan verkennen!

Author

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *